Over 'Het Witte Kerkje'

"Schoonheid in al zijn eenvoud. Eeuwenlang werd hier gebeden, getrouwd, gerouwd en gezongen."

Een rijke geschiedenis

Als je via de A73 over de brug Nijmegen binnenrijdt kan het bijna niet missen, het opvallende witte torentje van de kerk piept er rechts net boven de boomtoppen uit. Oorspronkelijk vormde het Witte Kerkje het middelpunt van het dorp Neerbosch. Eind veertiende eeuw werd daar de loeizware kerkdeur voor het eerst voor de dorpelingen geopend. Eeuwenlang werd er gedoopt, getrouwd, gebeden, gezongen en gerouwd. Het kerkje was oorspronkelijk gewijd aan de heilige Antonius Abt, totdat de protestanten het in 1591 van de katholieken overnamen. Het gotische dorpskerkje heeft de tand des tijds goed doorstaan en de meeste karakteristieke elementen zijn bewaard gebleven.

Van toen naar nu

Het dorp Neerbosch werd in 1927 met de aanleg van het Maas-Waalkanaal doorsneden. Hierna en mede door de naoorlogse uitbreiding van Nijmegen, werd het dorp onderdeel van de stad en kreeg het als wijk de naam Neerbosch-Oost. In de twintigste eeuw heeft het kerkje lange tijd ongebruikt gestaan. In 1975 is het hersteld en weer incidenteel in gebruik genomen. Van 2004 tot 2010 was in het kerkje het atelier van Aart Stadelmaier gevestigd, ook wel bekend als ‘de kleermaker van de paus’.

Rob & Janneke

Sinds 2017 is Rob Haukes de eigenaar. In eerste instantie voor zijn eigen bedrijf, maar al snel was hij van mening dat dit bijzondere gebouw een breder publiek verdient. Zo ontstond samen met z’n vriendin Janneke het idee om in het kerkje weer plaats te bieden om te trouwen, te vieren, te zingen en te rouwen. Maar ook om bijvoorbeeld te vergaderen, te exposeren of exclusief in select gezelschap te dineren. Alles is hier mogelijk!